Enquesta ciutadana per a l’optimització d’accions municipals davant la crisi de la COVID19
Benvolguda amiga, benvolgut amic:
La crisi sanitària per COVID19 ha comportat situacions desconegudes i inimaginables per a la societat fa tan sols uns mesos. En aquests difícils moments la ciutadania està actuant amb una grandíssima responsabilitat i implicació en el compliment de les mesures decretades amb el propòsit de contenir el virus i salvar vides. Un compromís ciutadà que va des del confinament a les nostres cases, la cooperació amb el nostre veïnatge per a resoldre necessitats quotidianes o protagonitzant gestos de solidaritat amb professionals que han continuat desenvolupant el seu treball en defensa de la salut pública i els serveis essencials.
En aquest context, l’Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Transparència i Govern Obert, va posar en marxa una enquesta online denominada COVIDVALÈNCIA que permet aproximar-se a la situació real de la ciutadania durant la pandèmia i la incidència d’aquesta en el seu dia a dia per a poder optimitzar tots els recursos municipals des d’una bona governança. L’eina es troba dins del portal municipal informatiu (coronavirus.valencia.es) que centralitza tota la informació i els recursos municipals relacionats amb el coronavirus.
En una conjuntura tan canviant com la que vivim, és de vital importància per a les administracions públiques disposar d’informació en temps real per a la presa de decisions eficaces i eficients.
A través de la participació ciutadana és possible prioritzar les accions municipals, mobilitzar els recursos disponibles que solucionen els problemes reals de la gent i orientarlos als barris de la ciutat on siguen més necessaris.
I la resposta a aquesta crida a la ciutadania de València ha sigut molt satisfactòria. En aquesta primera fase s’han arreplegat més de 6.500 registres en el nostre formulari, un exemple de ciència ciutadana en la qual hem col·laborat per a la difusió, interpretació i anàlisi de les dades amb l’associació MESURA que promou iniciatives de transformació social, el grup de TICs contra el Canvi Climàtic de la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Càtedra Govern Obert impulsada per la Regidoria de Transparència i Govern Obert de l’Ajuntament de València i la Universitat Politècnica de València, en un exemple de treball conjunt d’administració pública, universitat i societat civil.
Amb l’eixida als carrers dels menors de 14 anys s’obri un altre escenari de desconfinament que haurà de continuar sent atès per les diferents administracions públiques i que haurà de comptar amb la implicació i col·laboració ciutadana. La participació de totes i tots és el camí per a contribuir a parar els efectes de l’expansió del coronavirus i cuidar de la ciutadania que més ajuda necessita en aquests difícils moments.
Moltes gràcies per la teua col·laboració.
Elisa Valía Cotanda
Regidora de Transparència i Govern Obert
Ajuntament de València